...:::Historie:::...

Komunitní počítačová síť PřeNET (Přepeře Network internET)
-----------------------------------------------------------------------------

16.07.2004

Včera jsem se retrospektivně zamyslel nad naší sítí a zjistil jsem, že jsem vlasne nikdy nepoděkoval lidem, kteří se o ni nejvic zasloužili. A že noví uživatelé vlastně ani neznají naši historii. Takže prvotní impuls který mi vnukl myšlenku na vybudování základní LAN sítě, pro sdílení dat a hraní her mezi sebou, mi vnukli Horis a Maras, kreří plánovali spojit mezi sebou pouze svoje dva domy. Chtěl jsem se knim připojit také a to mně donutilo řešit problém vzdálenosti od nich přibráním Majklse. Koupili jsme 2 huby, 305m kabelu a propojili 4 počítače. Tak vznikl v únoru 2003 PřeNET. Majkls zapálený naší iniciativou sehnal telefonní ústřednu a zbylé vodiče v UTP kabelech jsme použili na Telefonní okruh. Tak vznikl Majklsův Přetel. ;o)))
Postupně nám naši síť začali obdivovat Mocco a Oto Von Klapka ale hlavně !!Velos!! , Kolousekkk a Duff. U Mooca a Klapky to nebyl problém ... stačili k nim dráty od Hubů. Ale zbytek byl problém ... vzdálenost 300 - 500 metrů a přez hlavní silnici. První investici na LAN Přenet odhaduju na 5.000- na kterou jsme se složili. cca 800,- Kč na hlavu.


Pak nestala hlavní fáze ... vznik WIFI přenetu připisuji hlavně Velosovi, který se nebál a zainvestoval sám do nákupu dvou bezdrátových zařízení cca za 6500,-
Vzhledem k tomu, že sme této technologii vůbec nerozumněli a nedovedli přinutit Náhlisův počítač naroutovat tak aby Velos viděl víc než jen Náhlise. A Náhlis viděl buď jen Velose nebo zbytek přenetu. Začínali jsme věřit že se nám to nepodaří a že 6500,- investice byla zbytečná. Ať se nám to líbí nebo ne velký dík patří v této fázi člověku, bez něhož bychom asi internet do dnes neměli - ALEŠ LEDNEJ. Ano PinguinET a Proaktiv nám za velmi výhodnou cenu prodal a nakonfiguroval ROUTER krerý propojil LAN PřeNET a WIFI PřeNET k sobě a vznikla síť PřeNET (Router stál 610 kurun ;o) , Plus WIFI karta 2200 .. mno celkem tato fáze stála okolo 15.000,-) . Navíc se nás suše zeptal proč nemáte internet pro celou komunitu a že nám ho když tak na zkoušku připojí. MYslím, že nebýt tohoto okamžiku, dodnes bychom internet neměli a stále bychom se individuelně připojovali modemem. Proto jsme investovali dalších 15.000 do vybudování stabilního přístupového bodu a připojili Kolouška a Duffa a s Velosem Nás bylo myslím 9.
Toto je první fáze .. nekdy budu pokračovat. ;o))


Dobře tak jsem z5. Kde jsem to zkončil? ...
A ha už vím

časem se k nám připojilo nekolik lidí cca. 4-6 už si to nepamatuju ... :) skleróza je hrozná věc. No a časem se začali o pripojení zajímat lidé, kteří nebyli v dosahu signálu našeho Acesspointu. Zprvu jsme je odmítali, ale pak Koloušekkk pocítil šílenou touhu mít doma Acesspoint č.2. Slovo dalo slovo a realizace byla na světě. Částečně jsme toto realizaci sponzorovali z přeplatků za internet ale hlavní podíl cca 80% hradili nově připojení. Náš provider Začal být problém s propustností sítě mezi AP1 a AP2, proto jsme nakonec vybudovali páteř mezi AP1 a AP2 .. Vzniklo tak AP3 která zasobuje signálem a konektivito klienta U AP2. Tím se tento problém vyřešil. Mno .. a tak to vlastně všechno bylo.


Speciální díky:
Aleš Lednej ***** za nakonfigurování prvního routeru a připojení k internetu
Jiří Rýgl ***** Instalace, konfigurace a správa routeru
Radek Vele **** za první velkou investici a spolurealizaci
Petr Kolomazník **** za vybudování AP2 (Přenetu2)a připojování nových uživatelů
Majkls **** za správu serveru, trafic monitor, telefonni ústřednu, stránky
Blf *** za to že vobčas pomůže
Horáček Pavel *** za to že vobčas pomůže
Oto Klapka *** za to že vobčas pomůže
Martin Flinta *** za to vobčas najde bugga
Jan Dufek *** za to vobčas najde bugga, a pomohl udělat stránky

pokud jsem na někoho zapomnel .. tak sorry